Appolinary Kalashnikova Wyghtlym344 Unsplash

Hoe groen is groene energie?

 

Groene energie. Het is steeds belangrijker door de klimaatverandering. Het staat hoog op de agenda van veel ondernemers. Vast ook op die van u. Het is voor energiemaatschappijen vanzelfsprekend om groene energie aan te bieden. Maar hoe groen is deze groene energie? En als u groene energie afneemt, krijgt u dan ook daadwerkelijk groene energie?

Inmiddels biedt elke energieleverancier ‘groene energie’ aan. Groene energie is energie opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals windmolens, zonnepanelen en groengas installaties. Deze energie is 100% groen. Dat betekent echter niet dat de groene energie die u inkoopt in een rechte lijn naar uw bedrijf gaat.

De productie en levering van groene energie

Op het elektriciteitsnetwerk wordt geen onderscheid gemaakt tussen waar de energie is opgewekt en wie het uiteindelijk ontvangt. Er lopen dus geen ‘grijze’ en ‘groene’ draadjes met stroom of gas naar uw bedrijf. En dat is precies de reden waarom er groen certificaten in het leven zijn geroepen. Op deze manier krijgt u de garantie dat de aangegeven hoeveelheid groene energie ook daadwerkelijk wordt opgewekt en aan het netwerk wordt geleverd. En dat de door u gekochte energie niet nogmaals verkocht wordt aan een andere ondernemer.

Waar komt mijn groene energie vandaan?

Wilt u groene energie voor uw bedrijf? Dan kopen Nederlandse energiemaatschappijen groen certificaten voor u in. Deze certificaten zijn gekoppeld aan verschillende duurzame energiebronnen, zoals wind, zon, water en biomassa. De vraag naar duurzame energie is groter dan het aanbod in Nederland. Om duurzame energie betaalbaar en aantrekkelijk te houden, kopen veel energiemaatschappijen certificaten van Europese landen. Bijvoorbeeld windmolenparken uit Frankrijk of waterkrachtcentrales uit Noorwegen.

Hoe meer groene certificaten, hoe meer groene energie

Is het wel zinnig om groene energiecertificaten in te kopen als u de groene energie niet rechtstreeks ontvangt? Absoluut. Hoe meer groen certificaten u koopt, hoe groter de vraag wordt naar groene energie. Dit stimuleert leveranciers om meer groene energie te produceren. Zo wordt het aandeel groene energie in het netwerk steeds groter in Nederland en Europa. En gaan we samen de klimaatverandering tegen. Hoe meer ondernemers de stap naar groene energie zetten, hoe duurzamer de wereld wordt.

Optimum Zaadje

Hoe werkt groene stroom?

In het energienetwerk komen alle energiestromen uit het land samen. Grijze en groene energie wordt gemixt en gaat naar de verbruikers. U weet alleen niet precies wie welke energie verbruikt. Hoeveel duurzame stroom van het windmolenpark in het netwerk terecht komt, is afhankelijk van hoe hard de wind waait. Groene energie heeft in de meeste landen voorrang op grijze energie. Dus hoe harder de wind waait, hoe meer groene energie geproduceerd wordt.

Hoe werkt groen gas?

Het inkoopproces van groen gas en groene stroom lijkt op elkaar. U koopt groen gascertificaten in, het gas wordt aan het netwerk geleverd en het aandeel van groen gas wordt vergroot. In Nederland wordt er een beperkte hoeveelheid van groen gas geproduceerd. Nog lang niet genoeg om heel Nederland van groen gas te voorzien. Daarom kunt u de CO2-uitstoot van uw gas compenseren. Met groen gas van TotalEnergies Power & Gas Nederland B.V. ondersteunt u energieprojecten in ontwikkelingslanden.

Waar komt de groene energie van TotalEnergies Power & Gas Nederland B.V. vandaan?

Niet alle energie die TotalEnergies Power & Gas Nederland B.V. leverde was groen. In 2023 kwam 20% van het geleverde stroom en 0% van het geleverd gas uit duurzame bronnen zoals Nederlandse windenergie. Momenteel is de belangrijkste bron van duurzame stroom windenergie uit Nederland en andere Europese landen. 

Waar komt onze stroom vandaan?

Lees meer over de herkomst van onze stroom in ons Stroometiket voor 2023.