Shutterstock 158522279 50%

Veelgestelde vragen over uw facturen

 

1. Wat zijn administratiekosten?
Dit zijn de kosten van uw opzegvergoeding vanwege het voortijdig ontbinden van uw contract.

2. Ik ben overgestapt. Waarom ontvang ik wel een termijnbedrag voor deze maand?
Indien er geen overstap op de 1e van de maand plaatsvindt, ontvangt u mogelijk nog een factuur voor de maand waarin u bent overgestapt. Daardoor kan het voorkomen dat u in de maand van uw overstap wordt gefactureerd door zowel uw vorige als nieuwe leverancier. Dit komt doordat de facturen vooraf worden opgemaakt en we deze automatisch versturen.

Helaas moet u deze factuur nog wel betalen. Maar geen zorgen, we nemen dit termijnbedrag uiteraard mee op uw eindafrekening. Dit houdt in dat het termijnbedrag in mindering wordt gebracht op uw totale kosten over de afrekenperiode. U betaalt uiteindelijk slechts voor de geleverde energie.

3. Mijn termijnbedrag is zonder enige reden verhoogd, hoe kan dit?
Uw termijnbedrag is inclusief energiebelastingen en netbeheerderskosten. Deze tarieven wijzigen jaarlijks en worden direct aan u doorberekend. Daarnaast kan het zijn dat we het termijnbedrag wijzigen naar aanleiding van uw jaarafrekening. Deze berekening wordt automatisch gedaan en kunt u terugzien op uw factuur.

4. Waarom zijn de overheidsheffingen zo hoog? Moet ik deze kosten betalen?
Ieder jaar stelt de Belastingdienst opnieuw de energiebelasting vast. Deze kosten verschillen per jaar. Uw energieleverancier berekent deze kosten aan u door. De tarieven van de energiebelastingen zijn terug te vinden via de website van de Rijksoverheid. Heeft u inhoudelijke vragen over deze kosten? Neem dan contact op met de Belasting Telefoon via het telefoonnummer 0800 0543 (gratis).

5. Ik heb een slimme meter en mijn meterstanden kloppen niet, wat kan ik doen?
Indien uw bedrijfspand of woning beschikt over een slimme meter worden de meterstanden uitgelezen. Als leverancier mogen wij aannemen dat deze meterstanden accuraat zijn. Wanneer u denkt dat er mogelijk onjuiste meterstanden zijn uitgelezen, adviseren we contact op te nemen met uw netbeheerder. Uw netbeheerder is verantwoordelijk voor uw meter. Zij kunnen indien nodig een monteur naar de meter laten kijken. Let op: mogelijk brengen zij hier kosten voor in rekening, informeer hiernaar wanneer u met hen contact opneemt.

6. Hoe zijn de tarieven opgebouwd op mijn jaar en/of eindafrekening?
De tarieven op uw nota zijn gebaseerd op de tarieven die u heeft afgesproken in uw contract. Deze tarieven zijn op hun beurt gebaseerd op de marktprijs van dat moment. Afhankelijk van uw contracttype staan deze tarieven vast voor een bepaalde periode.

Houd er rekening mee dat de tarieven exclusief BTW zijn. Dit betekent dat er over uw kale tarief nog 21% BTW wordt berekend. Het gastarief is exclusief regiotoeslag, deze staat op een aparte regel en krijgt u ook apart gefactureerd.

7. Wat zijn de leveringskosten?
Leveringskosten bestaan uit twee onderdelen:

  • Variabele leveringskosten: Een bedrag dat u betaalt per kWh elektriciteit of m3 gas. Als u meer energie gebruikt, kost het u meer geld.
  • Vaste leveringskosten: Dit is een vast bedrag dat u per maand betaalt voor de kosten van de energieleverancier. Dit bedrag verschilt per energieleverancier en komt u overeen bij het aangaan van uw contract.

 

8. Wat zijn Landelijke transportkosten (regiotoeslag)?
Voor gas geldt sinds 1 januari 2020 een postzegeltarief. Dat betekent dat in heel Nederland hetzelfde transporttarief wordt betaald, onafhankelijk van de locatie. Energieleveranciers mogen dus nog wel een regiotoeslag in rekening brengen. Deze moeten wel voor elk gebied in het land gelijk zijn.

9. Welke energiebelastingen zijn er?
De belasting op energie bestaat uit drie delen:

  1. Energiebelasting
  2. Opslag duurzame energie (ODE)
  3. Teruggave energiebelasting

 

Bekijk voor meer informatie onze pagina met energietarieven voor 2022.

10. Wat zijn de veranderingen die het Kabinet voor 2022 bekend heeft gemaakt?
De teruggave van de energiebelasting gaat omhoog van 560 naar 790 euro. Dat betekent een belastingvoordeel van 230 euro voor iedereen (los van de hoeveelheid energie die u verbruikt).

Het belastingtarief op elektriciteit daalt met 8,4 cent per kWh, inclusief btw. Afhankelijk van uw verbruik kunt u berekenen wat dit voor u scheelt. Bij een gemiddeld verbruik van 2.384 kWh per jaar daalt de energiebelasting met 200 euro. Bij een hoger stroomverbruik scheelt dit meer, bij een lager stroomverbruik juist minder.

Het plan voor de energiebelastingen op gas verandert niet: die stijgen met 2 cent per m3. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.170 m3 per jaar betaalt u dus 23 euro meer aan belasting voor gas.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.

11. Wat zijn netbeheerkosten?
Dit zijn kosten die u betaalt voor uw aansluiting, de meter en het transport van energie. Uw netbeheerder stelt deze kosten ieder jaar opnieuw vast. Deze worden gefactureerd door uw energieleverancier.

12. Kom ik ook in aanmerking voor de vermindering energiebelasting?
De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte. Daarom ontvangt iedereen met een pand met een elektriciteitsaansluiting een vast bedrag terug aan vermindering van de energiebelasting (of: teruggaaf energiebelasting). Dit bedrag is onafhankelijk van de hoeveelheid energie die u verbruikt. Een voorwaarde is wel dat uw elektriciteitsaansluiting een verblijfsfunctie heeft: dat betekent dat er wordt gewoond of gewerkt.