Thumbnail Mastenbroek Banket (1)

Op weg naar de energieneutrale bakkerij

Hoe gaat ondernemend Nederland om met energiebesparing? Total gaat langs bij bedrijven die al een eind op weg zijn in de energietransitie. In deze video ziet u patissier Gerard Mastenbroek. Hij vertelt over zijn droom: een energieneutrale bakkerij.

Thumbnail Bakkerij

 

Patissier Gerard Mastenbroek heeft 4 bakkerswinkels in Noord-Holland en een grote productiefaciliteit in Purmerend. Hij heeft al veel maatregelen genomen om energie te besparen en deelt daarover zijn ervaringen in deze video. Gestaag werkt hij door naar zijn droom; een energie-neutrale bakkerij.

Energie besparen in de bakkerij

De productiefaciliteit in Purmerend is het hart van het bedrijf. De bakkerij is opgebouwd in een bestaand pand. Hier wordt alle patisserie voor de eigen winkels en voor andere bakkers in de regio gemaakt. Feitelijk is het een grote diepvries: de wanden, vloeren en het dak zijn optimaal geïsoleerd. Daarom is verwarming niet nodig - alleen in de zomer staat de airco aan om de warmte buiten de deur te houden.

Informatieplicht en energiescan

Om te voldoen aan de informatieplicht, liet Gerard een energiescan uitvoeren. Daaruit bleek dat hij met zijn bakkerij al goed op weg was, met isolatie, LED-verlichting en bewegingssensoren. Met deze maatregelen alleen bespaarde hij vorig jaar 6000 euro in de bakkerij. Daarnaast investeerde hij in nieuwe energiezuinige ovens die de energierekening fors drukken.

Energie besparen in winkels

En ook in zijn 4 eigen patisseriewinkels bespaart Mastenbroek flink wat energie. Er staan energiezuinige koelingen. En ook de verlichting is op energiezuinigheid uitgekozen, zonder aan sfeer in te boeten. In de plafonds zit een duurzame warmtewisselaar. Dit apparaat is in de winter een verwarming en in de zomer een airco.

Subsidie voor zonnepanelen

Op weg naar de energieneutrale bakkerij gaf het bedrijf dat de energiescan uitvoerde nog een advies: met zonnepanelen kan Gerard een groot deel van de energiebehoefte van zijn bakkerij zelf opwekken. Het bedrijf rekende alles uit en diende met succes de subsidieaanvraag in. Binnenkort liggen er dan ook zonnepanelen op het dak van de bakkerij. Voor Gerard zijn zijn energiebesparende inspanningen niet meer dan logisch: "Energiebesparing is niet nieuw. Ik ben er al jaren bewust mee bezig. Iedereen kan en moet zijn steentje bijdragen."

De energietransitie 

Benieuwd wat uw positie is ten opzichte van andere grootverbruikers in uw sector? Via onderstaande knop doet u eenvoudig mee aan de benchmark. Het kost u maar een paar minuten van uw tijd, en u krijgt direct de vergelijking van uw antwoorden ten opzichte van de andere deelnemers.

Niets missen?

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws op het gebied van energie en verduurzaming.

Bezig met laden