Primera Thumbnail

Energiebesparing waarmee winkelformule Primera het verschil maakt

 

Hoe loopt de energietransitie in Nederland? Is investeren in energiebesparing rendabel? TotalEnergies gaat langs bij organisaties die actief werken aan verduurzaming. Bij winkelformule Primera leren we dat duurzamer zeker niet duurder hoeft te zijn. In deze video spreken we Carl Damen, hoofd acquisitie en projecten. Hij vertelt hoe hij richting geeft aan verduurzaming en energiebesparing en welke rol data daarbij speelt. Winkelformule Primera heeft meer dan 500 winkels verspreid over Nederland.

Energieplicht voor het hoofdkantoor

Op het hoofdkantoor in Waardenburg is Primera al ver met energiebesparing. Het kantoor valt onder de energie-informatieplicht. De verplichte energiescan heeft veel inzicht gegeven over welke maatregelen snel iets opleveren. Inmiddels zijn alle vertrekken, liften en noodverlichting van LED-lampen en bewegingssensoren voorzien. Er is geïsoleerd en de koelkasten zijn vervangen voor energiebesparende modellen. Zo wordt veel energie bespaard.

(Terug)verdienen

De terugverdientijd van energiebesparende maatregelen wisselt. Een klimaatinstallatie vergt een flinke investering vooraf, maar is op de langere termijn goedkoper. Door de grotere investering wordt deze installatie pas vervagen als het nodig is. Andere maatregelen vergen minder investering en verdienen ze bijna direct terug. Daarnaast gaat Primera letterlijk verdienen: op het dak komen zonnepanelen, waarmee zelf energie wordt opgewekt.

Winkels duurzaam afbouwen

Iedere nieuwe winkel wordt direct duurzaam afgebouwd. Carl zegt daarover: ‘We openen veel nieuwe winkels, volgens onze vernieuwde winkelformule. Bij nieuwe panden nemen we energiebesparing direct mee. Dan is het ook niet duurder. Als je het totaal uitrekent dan is een investering in energiezuinige apparatuur gewoon een gezonde investering’.

Energiedata gebruiken

Omdat Primera veel met franchisenemers werkt, beschikken ze niet over alle energiedata die ze zouden willen. Wel hebben ze met de eigen winkels een goede benchmark, waarmee ze de andere winkeleigenaren sturen. Voor hun eigen franchisenemers en voor alle andere ondernemers is de tip van Carl dan ook: ‘Ga gewoon aan de slag. Neem kleine stapjes. Het is niet moeilijk en het is niet duurder. En wel heel belangrijk’.