Photo 1460794418188 1Bb7dba2720d

Alles over ZZP’ers, zakelijke energie en belastingaangifte

 

Als ZZP’er werkt u waarschijnlijk veel vanuit uw eigen huis. En dat betekent dat u zowel privé, als voor uw onderneming energie gebruikt. In sommige gevallen mag u dat van uw belasting aftrekken. Hoe zit dat? Wij praten u bij.  

Komt u in aanmerking voor belastingaftrek?  

Als ZZP’er kunt u in aanmerking komen voor allerlei aftrekposten. Om in aanmerking te komen voor belastingaftrek moet u voldoen aan een aantal eisen. Zo moet de werkruimte duidelijk te onderscheiden zijn van de woonruimte, bijvoorbeeld door een eigen opgang of ingang of eigen sanitair. U zou de ruimte moeten kunnen verhuren aan een onbekende. Veel ZZP’ers werken thuis aan de keukentafel, of hebben een werkkamer in huis. Daarom kunnen de meeste ZZP’ers hun energiekosten niet aftrekken van hun belastbaar inkomen.  

Voldoet u wel aan de eisen? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor belastingaftrek. En dat kan best voordelig zijn.  

Hoe werkt belastingteruggave over energiekosten?  

Waarschijnlijk heeft u één energiecontract waar u zowel privé als zakelijk gebruik van maakt. Het deel dat u gebruikt voor uw onderneming, kunt u aftrekken van uw belastbaar inkomen. Hoe dat precies werkt, laten we zien met een simpel rekenvoorbeeld: stel u heeft in een jaar € 1.500,- aan energiekosten betaald. U woont in een huis van 120 m2, en heeft een kantoor aan huis van 12 m2. Uw kantoor beslaat 10 procent van het totale woonoppervlak. Dan mag u bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting van dat jaar ook 10% aftrekken van uw belastbaar inkomen. Dat is in dit geval dus € 150,-. Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor dit belastingvoordeel? Laat u dan altijd goed adviseren .  

Komt u niet in aanmerking voor belastingaftrek?  

Ook als u niet in aanmerking komt voor belastingaftrek, kan uw inschrijving bij de KvK u voordeel opleveren. U mag namelijk nog steeds een zakelijk energiecontract afsluiten. Of dat voor u voordeliger is, is afhankelijk van uw verbruik. Hoe meer u afneemt, hoe meer voordeel u heeft voor een zakelijk energiecontract.