Val Toch Ujvwkw3yx4 Unsplash

Wat betekent het verbod op tl-verlichting voor uw sector?

 

We kennen de tl-buis allemaal van kantoor- en bedrijfspanden. Maar de tijd van de buizenlamp is mogelijk voorbij. Door een verandering in Europese EcoDesign Richtlijnen voldoet de tl-lamp niet meer aan de ecologische eisen en daarom wordt de lamp vanaf september 2021 uitgefaseerd. Het perfecte moment om te kijken naar duurzame alternatieven.

Er is eigenlijk maar één goed alternatief voor de tl-lamp: ledverlichting. Ledverlichting verbruikt ruim 50% minder stroom en gaat tot 5 keer langer mee. Naast energiekosten bespaart u dus ook op onderhoudskosten. Bent u nog niet zeker van de overstap naar led of waar u moet beginnen? We hebben een aantal voorbeelden uit de praktijk voor u op een rijtje gezet.

 Voorbeelden uit de praktijk:

  • Het gebouw van winkelformule Primera valt onder de informatieplicht. Zij moeten aan de overheid rapporteren welke energiebesparende maatregelen er zijn uitgevoerd. Maatregelen die binnen 5 jaar terugverdiend zijn, zijn verplicht om te nemen. Daarom is alle verlichting in het pand van Primera vervangen door led en zijn er bewegingssensoren geplaatst.

  • De allereerste stap naar verduurzaming was voor Mazdadealer Hartgerink en Klomp het plaatsen van led panelen in de showroom en in de werkplaats. De besparing hiervan ziet het bedrijf vooral op de eindafrekening van de elektra.

  • De gemeente Breda is eigenaar van het stadion van NAC Breda, en toen zij een groene gemeente werden moest ook het stadion mee verduurzamen. Uit hun energiescan bleek dat ledverlichting een geschikte verduurzamingsmaatregel is voor het stadion. De noodverlichting, veldlampen en een gedeelte van het hoofdgebouw zijn inmiddels voorzien van led. De oude lampen waren achteraf erg duur, ze vraten veel energie.

 

Wat levert ledverlichting u op?

Bent u werkzaam in de zorgsector, industrie of de agrarische sector? Lees dan in de volgende blogs wat ledverlichting u kan opleveren.

Niets missen?

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws op het gebied van energie en verduurzaming.

Bezig met laden