led besparen

Waarom kwalitatieve ledverlichting de investering waard is

 

Hoe langer de levensduur van uw ledverlichting, des te meer u uit de investering haalt, en hoe kleiner de afvalstapel wordt. Daarom werken we samen met een partner die hoge kwaliteit ledverlichting produceert. Wat maakt de verlichting die TotalEnergies levert kwalitatief en duurzaam? En hoe werkt het installatieproces? In een gesprek met onze expert Niels vertelt hij er meer over.

Waarom investeren in kwalitatieve verlichting?

‘Vanaf het begin was ons doel om een verlichtingsarmatuur te produceren die nooit meer kapot gaat,’ vertelt Niels. ‘Bij alle projecten die we uitvoeren is de gemengde deler: kwaliteit. De verlichting mag niet stukgaan. Een Tl-buisje kun je nog vervangen, bij ledverlichting is dat niet het geval. Kapot is dan ook meestal kapot. Ledverlichting van minder goede kwaliteit zal minder kosten bij aanschaf, maar zult u weer eerder moeten vervangen. Ledverlichting van hoge kwaliteit is dus duurzamer, zuiniger, en u heeft er langer geen omkijken naar. 

15 jaar onbeperkt garantie
We geven daarom 15 jaar onbeperkt garantie dat onze verlichting niet stukgaat. 'Onbeperkt wil dan ook zeggen inclusief service om het probleem op te lossen, mocht het toch eens voorkomen.’ Zo weten klanten zeker dat ze lang van hun ledverlichting profiteren.

 

ammanu 2

Lichtkwaliteit en ergonomie

Kwaliteit van verlichting gaat natuurlijk ook over lichtkwaliteit en ergonomie. Niels legt uit waarom: ‘Verlichting draagt in hoge mate bij aan de arbeidsproductiviteit van je medewerkers. Zeker in periodes van het jaar zoals nu. Het is weinig licht buiten. De dagen zijn kort. Dan is het heel belangrijk dat medewerkers goede verlichting hebben. En dan heb ik het nog niet eens over productiemedewerkers in fabrieken die met heftige machines werken. In dat geval gaat het echt om persoonlijke veiligheid.’

Wat is biodynamische verlichting?

De lichtkleur en -intensiteit van de ledverlichting zijn instelbaar. 'Standaard zit dat bij ons in ieder armatuur. Daar zijn hele innovatieve dagritmeprogramma’s voor geschreven.  Eigenlijk is het een klokprogramma dat iets afspeelt, en of dat nou start met een zonnetje en gedurende de dag feller wordt, of een variant daarop, dat is in te stellen. Een restaurant wil bijvoorbeeld zowel poetslicht als sfeervol kaarslicht. En alles daartussenin.’ 

Welke ondernemingen investeerden al?

Ledverlichting is dé meest geadviseerde besparingsmaatregel uit onze energiescans. Er wordt met name veel in geïnvesteerd voor kantoren, industrie, opslag en in de ouderenzorg. Dat heeft verschillende redenen. Kantoren natuurlijk mede doordat ieder kantoorgebouw in 2023 minimaal energielabel C moet hebben. In de ouderenzorg is het bioritme weer erg belangrijk. In de industrie is de investering juist rendabel ‘omdat de terugverdientijd daar heel erg laag ligt. De verlichting staat vaak aan, zeker in dit soort periodes. En daarnaast maken ze meestal gebruik van erg onzuinige lampen.’

Wat is de terugverdientijd?

Led verbruikt slechts 15% van de energie om hetzelfde licht te geven als een gloeilamp. Na de installatie bespaart u dus direct op de energierekening. Omdat de lampen langer meegaan heeft u ook minder onderhoudskosten. Hierdoor verdient u de investering snel terug!

ammanu 1

De kortste terugverdientijden
Niels licht toe: ‘Vaak ligt de terugverdientijd in de industrie rond een maand of tien of elf, echt héél laag. Kantoren werken al met Tl-verlichting en die zijn in vergelijking met led niet per se onzuinig. Dan nog zit je meestal tussen de drie en de vijf jaar. Zeker nu de energietarieven zo hoog staan. Hoe hoger het tarief, hoe beter natuurlijk de terugverdientijd.‘

 

Meestal binnnen 5 jaar terugverdiend
‘Eigenlijk liggen de terugverdientijden bijna altijd onder de vijf jaar.’ Daarmee is de maatregel ook verplicht vanuit de overheid. Besparingen met een terugverdientijd onder de vijf jaar moeten bedrijven ook uitvoeren. ‘We merken ook dat daar steeds vaker op wordt gehandhaafd,’ vertelt Niels.

Ik heb interesse, hoe gaat dat in z’n werk?

Via de website kunt u een gratis lichtplan aanvragen. Wij nemen vervolgens contact met u op. ‘We hebben altijd eerst telefonisch contact. Daarna volgt een afspraak op locatie waarbij we of de ruimtes zelf inmeten, of tekeningen van de klant krijgen.’ Hiermee kan het lichtplan worden opgesteld en geoptimaliseerd.

‘De verlichting wordt in een plattegrond op maat gezet en we draaien een simulatie. En die simulatie laat zien of we het gewenste lichtniveau ook op die plek gaan krijgen. Het lichtplan is er ook om duidelijkheid te geven aan de klant waar de verlichting wordt geplaatst.’ Nadat het lichtplan is gefinetuned en voor beide partijen akkoord is, prikken we een datum voor de installatie. Zo eenvoudig kan het zijn.