Man Tablet Magazijn AS 321078538

Verduurzamen begint bij inzicht

 

Energieleverancier TotalEnergies Power & Gas Nederland B.V. voerde onder 212 organisaties een benchmarkonderzoek uit. De uitkomsten tonen dat er nog ruimte voor verbetering is in de Nederlandse energietransitie. Vooral gebrek aan energiebeleid op directieniveau en de stap van ambitie naar operatie worden gezien als de achilleshiel.

Bekijk en vergelijk

De sector retail en gebouwbeheer heeft de afgelopen jaren veel te maken gehad met nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van verduurzaming en dat zal ook de komende jaren zo blijven. Per 2023 moeten kantoren groter dan 100 m2 minimaal energielabel C voeren. Per 2030 is dat zelfs energielabel A. Nieuwe gebouwen moeten voldoen aan de eisen voor BENG (Bijna Energie-Neutrale Gebouwen).

U kunt met kleine aanpassingen al veel energie besparen. Het RVO heeft een overzicht van erkende maatregelen die u zelf kunt uitvoeren. Denk aan het aanbrengen van LED-verlichting, het isoleren van leidingen en de instellingen van de thermostaten en het klimaatsysteem. En denk bijvoorbeeld ook aan het energieverbruik van liften, roltrappen en serverruimtes, hier kan vaak veel energie bespaard worden.

Om vervolgens uw verbruik te monitoren kunt u gebruik maken van een EBS (energieregistratie- en bewakingssysteem). Dit is tegenwoordig al verplicht om te hebben in de sector retail en gebouwbeheer. Er zijn verschillende aanbieders die installaties aanbieden van slimme meters tot geavanceerde systemen die alles automatisch voor u regelen. Wanneer uw systeem goed is ingeregeld kan uw energieverbruik met wel 25-30% dalen.

Uw wettelijke verplichting

Bovendien moet u ook voldoen aan de wettelijke informatieplicht. Met een verbruik vanaf 50.000 kWh stroom of 25.000 m3  gas moet u de overheid laten weten hoeveel energie u verbruikt en welke maatregelen u neemt om energie te besparen. Dit doet u aan de hand van een Energiescan. Ook heeft u voor uw pand een energielabel nodig. Maatregelen die uit de scans naar voren komen en zichzelf binnen vijf jaar terugverdienen bent u zelfs verplicht om te nemen.

U hoeft een Energiescan of EED-audit niet zelf uit te voeren. TotalEnergies Power & Gas Nederland B.V. werkt samen met partners die uw Energiescan of EED-audit uitvoert en uw rapport opmaakt. Het rapport geeft u een volledige scan van alle RVO erkende maatregelen. Naderhand weet u precies welke maatregelen u kunt nemen.

Naast directe kosten die vloeien uit uw energieverbruik tellen ook de indirecte kosten mee. Denk aan het onderhoud of servicecontract van uw installaties en administratieve kosten. Heeft u een apparaat dat vaak stuk is of waar om een andere reden veel onderhoud aan wordt gepleegd? Dan kan vervangen voordeliger zijn.

Leren van uw omgeving

Wanneer u weet wat uw verbruik is en welke energiebesparende maatregelen bij u passen kunt u dit vergelijken binnen uw sector. Bekijk wat andere gebouwbeheerders doen, hoever zij zijn met verduurzamen en waar zij tegenaan lopen. Leer van hen en doe er uw voordeel mee. Het benchmarkonderzoek van TotalEnergies Power & Gas Nederland B.V. geeft u meer inzicht in waar u staat ten opzichte van anderen.

Het effect van de lockdown

Tijdens de wereldwijde pandemie en nu veel landen een lockdown hebben afgekondigd loopt de energievraag terug. Verduurzaming blijft bij veel beslissers toch aan de orde van de dag. Subsidie-aanvragen gaan door en nu werkplaatsen, hallen en kantoren leeg zijn ontstaan er ook juist kansen om verder te verduurzamen.