Carolien Van Oijen Md1fk5k9f7c Unsplash (1)

Duurzaam ondernemen? Deze subsidies en fiscale regelingen zijn er

 

Per 2021 zijn de mogelijk subsidies en fiscale regelingen voor duurzaam ondernemen bijgewerkt. Komt u in aanmerking voor een subsidie of regeling? Veel duurzame investeringen leveren u financieel voordeel op. We zetten de belangrijkste van 2021 op een rij.

Welke subsidies voor energiebesparing en verduurzaming zijn er in 2021?

 

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Wilt u duurzame energie opwekken? Dan kunt u de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen. Eind 2020 is de subsidie opengesteld voor een breed scala aan technieken die de CO2-uitstoot verminderen.

Nieuw sinds 2021 is dat MKB-bedrijven en kleinverbruikers subsidie kunnen aanvragen voor zonnepanelen en windmolens. Veruit de meeste aanvragen tot nu toe zijn voor de opwek van zonne-energie.

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

Als u inzet op innovatieve technologie om CO2 te verminderen, kunt u, onder bepaalde voorwaarden, voor pilots en demonstratieprojecten gebruik maken van de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). Het budget voor 2021 is ruim 76 miljoen.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++)

De Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) subsidie is bedoeld voor bedrijven die op grote schaal duurzame energie opwekken of dat van plan zijn. In 2020 werden de meeste aanvragen voor zonnepanelen aangevraagd en een hoog bedrag voor CO2-afvang en opslag. Het is nog niet bekend of en wanneer de subsidie in 2021 beschikbaar komt.

Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport

Heeft u een innovatief idee voor (bijna) uitstootvrije transport? De DKTI-transport richt zich op het versnellen van de zogenoemde zero-emissie in de transportsector.

Gemeentelijke en provinciale subsidies

Uw provincie of gemeente heeft vaak lokale subsidies en regelingen beschikbaar voor verduurzaming en energiebesparing, in aanvulling op landelijke regelingen. Vraag hiernaar bij uw lokale subsidieloket.

 

Overzicht van fiscale regelingen voor energiebesparing en verduurzaming

 

Salderingsregeling

Als u zelf energie opwekt, mag u dat verrekenen met elektriciteit die u van het net afneemt. Het gaat hier meestal om zonne-energie. Uw energieleverancier brengt het verschil in rekening. De salderingsregeling is bedoeld voor kleinverbruikers en zal vanaf 2023 gaan veranderen.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) mag u 45,5% van de investering in een bedrijfsmiddel voor duurzame energie aftrekken van de fiscale winst. Het investeringsbedrag moet minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel zijn en op de energielijst van RVO.nl staan. U kunt de EIA niet combineren met de milieu-investeringsaftrek.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Investeert u in een boekjaar tussen de €2.401 en €328.721 in nieuwe of tweedehands duurzame bedrijfsmiddelen? Dan kunt u eenmalig aanspraak maken op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en extra kosten aftrekken. Het bedrag is afhankelijk van uw investering. 

Milieu-investeringsaftrek (MIA/VAMIL)

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) profiteert u van een investeringsaftrek bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. De aftrek kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag.

Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt u 75% van de investeringskosten versneld afschrijven om een liquiditeits- en rentevoordeel te behalen. Van de Vamil mag u namelijk in een willekeurig jaar een willekeurig percentage afschrijven. Voorwaarde is wel dat het bedrijfsmiddel op de Milieulijst van de RVO staat.

De MIA en VAMIL worden vaak gecombineerd omdat ze beide de milieulijst aanhouden.

Postcoderoosregeling

De postcoderoosregeling geldt voor coöperaties of een vereniging die samen duurzame elektriciteit opwekt. Sinds 2021 is de regeling versimpeld en wordt nu uitgevoerd als subsidie door de RVO. De coöperatie of vereniging kiest zelf of en hoe de subsidie onder de leden verdeeld wordt. Kijk voor alle voorwaarden op de pagina van RVO.nl

Aanvragen

Wilt u een subsidie of fiscale regeling aanvragen? Ga naar de website van de RVO voor meer informatie en om uw aanvraag in te dienen.

Niets missen?

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws op het gebied van energie en verduurzaming.

Bezig met laden

Ook interessant voor u