Thumbnail Nac V2

Hoe het stadion van NAC Breda steeds duurzamer wordt

 

Toen het stadion van NAC Breda in 1995 werd gebouwd, stond duurzaamheid nog niet zo hoog op de agenda. Dat is inmiddels wel anders. Samen met eigenaar gemeente Breda zet voetbalclub NAC actief in op energiebesparing en verduurzaming. Dat is een langlopend traject. In deze video volgen we Leon Aerssens erover, hoofd veiligheid, facilitair en inkoop.

 

Thumbnail Nac V2

De energiescan geeft inzicht

Leon vertelt in deze video over de energiescan, die uitwees dat simpele maatregelen zoals het inpakken van leidingen al veel besparing opleveren. Ook ledverlichting bleek een slimme maatregel. Inmiddels bespaart de voetbalclub al veel met ledverlichting: in het hoofdgebouw, bij de noodverlichting in het stadion en zelfs in de grote stadionlampen.

Zelf energie opwekken

Met het nieuwe gebouwbeheersysteem kan NAC Breda iedere ruimte apart inregelen, wat het energieverbruik zeer efficiënt maakt. Door meer dan 1000 zonnepanelen op het dak, genereert NAC Breda zelf een grote hoeveelheid stroom. Wat ze niet gebruiken leveren ze weer terug aan het net. Daarmee verdienen ze geld.

Omgaan met de investeringsvraag

Een businesscase bepaalt of een investering door kan gaan. Het rendement en het effect op het imago zijn daarbij belangrijke overwegingen. Bij NAC wordt iedere investering vervolgens goed gemonitord, om zeker te weten dat de maatregelen het gewenste effect hebben. Investeringen doen ze vooral op zaken die aan vervanging toe zijn. De verduurzaming is dan ook een traject van jaren. Qua aanpak en succes is NAC Breda een inspiratiebron voor velen.

Slim gebouwbeheer

Een stadion is een specifiek gebouw, met hele eigen behoeftes en installaties. Toch komt er qua energiebesparing veel overeen met ‘gewone gebouwen’. Wilt u meer weten over de energietransitie in gebouwbeheer? Lees er meer over in onze blogs, of schrijf u in voor de nieuwsbrief.