Pexels Gustavo Fring 4254157 (1)

Kleinverbruiker? Deze subsidies zijn er voor zonnepanelen

 

Zonnepanelen zijn een mooie manier om duurzaam te investeren in uw bedrijf. Bent u benieuwd welke subsidies en fiscale voordelen er bestaan voor de aanschaf van zonnepanelen? Lees gauw verder en download onze factsheet met een handig overzicht.

Er zijn veel verschillende subsidies en regelingen voor bedrijven die zonnepanelen willen aanschaffen. Daar zitten verschillende voorwaarden aan verbonden. Welke subsidies of fiscale regelingen u mag gebruiken, is deels afhankelijk van uw energie-aansluiting. In dit blog vindt u alle informatie voor kleinverbruikaansluitingen. Dat zijn aansluitingen van maximaal 3* 80 A. Heeft u een grootverbruikaansluiting? Lees dan ons overzicht voor grootverbruikers.

EIA

Wat het is: Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) mag u eenmalig een bedrag aftrekken van de fiscale winst.

Wat het oplevert: 45,5% van de investeringskosten van uw zonnepanelen

Wat zijn de voorwaarden?: Een compleet overzicht van de voorwaarden vindt u op de website van de RVO. Daar kunt u ook uw aanvraag indienen.

KIA

Wat het is: De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost op uw winst.

Wat het oplevert: Maximaal 28% van de investeringskosten van uw zonnepanelen.

Wat zijn de voorwaarden?: Op de website van de Belastingdienst is een overzicht te vinden. De KIA moet u uiteindelijk aangeven bij uw belastingaangifte.

ISDE

Wat het is: De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een eenmalige subsidie die u kunt aanvragen voor uw zonnepanelen.

Wat het oplevert: Eenmalig €125 per kW gezamenlijk piekvermogen.

Wat zijn de voorwaarden?: De subsidie is aan te vragen van 4 januari 2021 tot en met 31 december 2023. Een handig overzicht van de voorwaarden vindt u op de website van de RVO. Daar vindt u ook een stappenplan om de subsidie aan te vragen.

Salderen

Wat het is: Salderen houdt in dat de dagen dat u extra energie opwekt met zonnepanelen, worden verrekend met de dagen dat u meer verbruikt dan u opwekt.

Wat het oplevert: Besparing op de energierekening en een terugleververgoeding wanneer u meer teruglevert dan u verbruikt.

Wat zijn de voorwaarden?: Salderen is alleen mogelijk bij een kleinverbruikersaansluiting (3*80 A). De salderingsregeling geldt nog tot 1 januari 2023. Het is nog onduidelijk wat er na die datum met de regeling gebeurt. Meer informatie vindt u op de website van de RVO.

Tabel Kleinverbruikers Def

Samenloop subsidies en regelingen

Helaas mag u niet alle subsidies en regelingen naast elkaar gebruiken. Om het u gemakkelijker te maken, hebben we een overzicht gemaakt van de subsidies en regelingen die u naast elkaar mag gebruiken.

Pexels Gustavo Fring 4254157 (1)