Photo 1561329913 721C104c3846

In 5 stappen naar energielabel C

 

Energiebesparing wordt steeds belangrijker in de retail. Uw kantoor- en winkelpanden moeten bijvoorbeeld een energielabel hebben. Per 1 januari 2023 moet dat zelfs energielabel C zijn. Heeft u het juiste energielabel al geregistreerd? Zo niet, lees hier de 5 stappen om te komen tot Energielabel C.

Het energieverbruik in winkels en kantoorruimtes

Het gemiddeld energieverbruik verschilt per bedrijfspand en per sector. Ook bij winkels kan het gebruik flink verschillen. Een warenhuis verbruikt meer energie dan een kleine boetiek. Ook is er een verschil tussen verschillende sectoren, bijvoorbeeld de non-foodsector en de foodsector. Gemiddeld verbruikt een kleine non-foodwinkel zo’n 18 m3 gas per vierkante meter en 81 kWh per vierkante meter. Het verbruik per vierkante meter neemt af naarmate de ruimte groter wordt: vanaf 18 werknemers is het gasverbruik gemiddeld per vierkante meter 7 m3 gas en energie zo’n 72 kWh. 

Supermarkten die voeding verkopen, verbruiken gemiddeld 16 m3 gas per vierkante meter en 467 kWh elektriciteit per vierkante meter. Grote winkels als tuincentra of warenhuizen verbruiken nog meer, vaak boven de 100.000 kWh per jaar. Energiebesparing levert zowel voor grote als kleine winkels veel op, en het is inmiddels verplicht.

In 5 stappen naar energielabel C

Per 1 januari 2023 wordt het voor kantoren groter dan 100 mverplicht om minimaal energielabel C te hebben. Die ondergrens zal steeds hoger komen te liggen. Het is natuurlijk afhankelijk van de situatie van uw pand in hoeveel stappen u tot energielabel C komt. Via een energiescan krijgt u inzicht in hoe energiezuinig uw pand nu is en met welke maatregelen, investering en terugverdientijd u tot energielabel C komt. Wij beschrijven hier de opties die voor veel kantoorpanden en winkels gelden.

1. Energiezuiniger bevoorraden 

Veel energie gaat verloren bij het bevoorraden van uw bedrijf. In de zomer verliest u koelte, in de winter warmte. Dat is makkelijk te beperken. Heeft u een aparte laadruimte? Zorg daar dan voor doorloopdeuren of deuren die automatisch sluiten. Wordt uw pand via de entree bevoorraad? Zorg dat een medewerker de leverancier assisteert door de deur te openen en sluiten.

2. Een energiezuinige entree

Staat uw entreedeur de hele dag open? Door openstaande deuren gaat veel warmte verloren. Het gebruik van een automatische deur en het correct plaatsen van een luchtgordijn kan een besparing opleveren van tientallen procenten. Dat geldt voor alle bedrijfspanden, maar vooral winkels kunnen hierop flink besparen. 

Uit een pilotproject in Amsterdam en Tilburg blijkt dat een dichte winkeldeur (die automatisch opengaat als er een klant voor de deur staat) energie bespaart zonder dat de omzet daalt. Hoewel vaak gevreesd, heeft een dichte winkeldeur dus geen invloed op het aantal klanten in de winkel.

 3. Ledverlichting in uw winkel- of kantoorpand 

Besparen begint al bij het licht. Met ledverlichting bespaart u veel energie. Voorheen was ledverlichting niet zo aantrekkelijk. Tegenwoordig zijn er ledlampen die warmer licht geven, dimbaar zijn en zelfs in verschillende kleuren kunnen schijnen. Hiermee maakt u uw winkel of kantoor energiebewuster én aantrekkelijker. Let bij winkels wel goed op de kwaliteit en kleur van de ledlampen. Dit heeft immers veel invloed op het bepalen van de kleur van bijvoorbeeld een T-shirt.

 4. Bewust omgaan met de temperatuur in uw kantoor- of winkelpand

Ook met de juiste temperatuur en isolatie is veel te winnen. Zet bijvoorbeeld de thermostaat een uur voor sluitingstijd uit of laag. Isoleer de cv-leidingen en dicht tochtige spleten en kieren af, dat vergt minimale investeringen. Vervang een oude Cv-ketel (ouder dan 12 jaar) door een Hr-ketel of warmtepomp, dat verdient u snel terug in lagere energiekosten.

Heeft u een groter pand? Een juist ingeregelde klimaatinstallatie helpt om een goed binnenklimaat te realiseren met zo min mogelijk energiegebruik. Hierdoor kan het energiegebruik met 10-20% dalen.

Heeft uw kantoor of winkel airconditioning? Zorg er dan voor dat de condensor goed zijn warmte kwijt kan raken. Probeer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan 5 graden te laten worden. En verlaag het toerental van de ventilatoren, daarmee kunt u 30% energie op het gebruik van uw airconditioning besparen.

5. Koelvitrines en vriesmeubels 

Staan er koel- of vriesmeubels in uw bedrijf? Zorg dat u ze instelt op basis van de omgevingstemperatuur, zodat ze niet kouder staan afgesteld dan strikt noodzakelijk. Dek glazen koel- en vriesmeubelen af na sluitingstijd en als de zon erop schijnt. Voorkom of verwijder ijsafzetting en maak de condensor regelmatig schoon. Let bij het aanschaffen van apparatuur ook op het energielabel. Een zuinig apparaat kan tot 40% minder energie verbruiken.

Andere energiebesparende maatregelen

Als uw pand een zongunstig dak heeft, kunt u er zonnepanelen op plaatsen. Daarmee wekt u uw eigen energie op. Is uw dak erg groot, dan kunt u wellicht ook energie terugleveren aan de energieleverancier. Zo verdient u zelfs geld aan de energietransitie.

Maakt u producten in uw bedrijf? Investeer dan in efficiëntere motoren of elektromotoren met energieregelaars.

Zonnepanelen op het dak

Als uw winkel- of kantoorpand niet in de binnenstad staat en/of een zongunstig dak heeft, kunt u er zonnepanelen op plaatsen. Daarmee wekt u uw eigen energie op. Als uw dak erg groot is, kunt u ook energie terugleveren aan de energieleverancier. Dan verdient u zelfs geld aan de energietransitie.

Uw eigen stappenplan en energielabel

Of dit de precies de 5 stappen die uw pand naar energielabel C brengen, is natuurlijk niet zeker. Dat hangt af van uw specifieke situatie van uw bedrijf. Met een energiescan krijgt u hierover een op maat advies, met alle energiebesparende maatregelen en de terugverdientijd. Vraag in ieder geval vast uw energielabel aan, want die is al sinds 2008 verplicht (en moeten na 10 jaar worden vernieuwd)!