Wen Chen R Ckm5owuts Unsplash

In 3 stappen energie besparen met uw bedrijfspand

 

Energie besparen moet een topprioriteit voor ieder bedrijfspand worden. Voor een beter milieu, voor uw bedrijfsresultaten en natuurlijk omdat het wettelijk verplicht is. Maar hoe gaat u in uw gebouwbeheer met zakelijk energie besparen aan de slag? En wanneer voldoet u aan de verplichtingen?

Drie keer winst door energiebesparing in uw gebouw

De kosten voor energie wordt steeds hoger. Dat komt door de stijgende energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE), en de kosten voor het aansluiten van wind- en zonneparken op het elektriciteitsnet. Energie besparen is daarom een groeiende prioriteit voor ieder bedrijf. Of het nu gaat om besparen in woningen, in een kantoor of in verschillende winkelpanden.

Met energiebesparing slaat u drie vliegen in één klap:

 1. U voldoet aan de wettelijke verplichtingen
 2. U boekt winst door de stijgende energiekosten zelf te verlagen
 3. U verlaagt uw CO2-uitstoot 

Hoe pakt u dit aan in uw eigen bedrijfspand(en)? Ons advies: stap voor stap. U begint met inzicht krijgen in het energieverbruik van uw gebouw. Stap 2 is daadwerkelijk energie (en daarmee kosten) besparen, en stap 3 is zelf energie opwekken en opslaan.

Stap 1: inzicht in uw zakelijke energiekosten

Om te kunnen besparen moet u eerst weten hoeveel energie u in totaal verbruikt in het beheer van uw gebouw(en) en welke factoren hierin het grootst zijn. Heeft u dit in kaart, dan kunt u gaan uitzoeken waar u kunt besparen, en welke maatregelen u daarvoor moet nemen.

Daarnaast moet u dit inzicht hebben om te voldoen aan de wettelijke informatieplicht. Dit houdt in dat u aan de overheid moet laten weten hoeveel energie u verbruikt, welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen en welke maatregelen u daadwerkelijk gaat uitvoeren.

Die informatieplicht bestaat in 3 varianten:

 • De Energiescan is verplicht voor de kleinere bedrijven, met een verbruik vanaf 50.000 kWh stroom of 25.000 m3
 • De EED-audit (European Energy Directive) is verplicht voor grotere bedrijven met meer dan 250 FTE, of een omzet van 50 miljoen euro én een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro.
 • Alle bedrijven zijn verplicht een energielabel te voeren. Per 2023 wordt het voor kantoorpanden groter dan 100 mverplicht om minimaal energielabel C te voeren. Per 2030 wordt dit zelfs energielabel A.

 

Tip:

Wilt u zeker weten welke plichten voor u gelden? Gebruik dan de wetchecker energiebesparing van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Weet u niet zeker of uw gebouw al een energielabel heeft? Check dit dan via ep-online.nl.

De adviseurs van TotalEnergies Power & Gas Nederland B.V. helpen u graag om inzicht te krijgen in uw energieverbruik. Ook helpen we u graag bij het nakomen van de wettelijke informatieplicht. Zo kunt u snel en gericht door naar de volgende stap: energie besparen.

Stap 2: Energiebesparende maatregelen voor gebouwbeheer en retail

Uit de Energiescan of EED-audit volgen gerichte maatregelen waarmee u energie kunt besparen. Maatregelen die binnen 5 jaar kunnen worden terugverdiend, moet u volgens de wet daadwerkelijk uitvoeren. Overige maatregelen mag u bewaren voor een natuurlijk moment, bijvoorbeeld een verbouwing.

Welke maatregelen verplicht zijn, verschilt per sector en per bedrijf. Een volledig overzicht hiervan vind je in de actuele erkende maatregelenlijst per bedrijfstak van de RVO.

Concrete maatregelen

Uit de Energiescans die TotalEnergies in 2019 uitvoerde blijkt dat veel bedrijven, onder andere in de detailhandel, het nog lastig vinden om deze maatregelen toe te passen naar de normen van de RVO. Maatregelen die in de meeste bedrijfspanden kunnen worden uitgevoerd zijn:

 • Verlichting binnen én buiten vervangen door LED-verlichting (denk hierbij ook aan reclameverlichting en het uitlichten van producten)
 • Het installeren van een energieregistratie- of energiebeheersysteem
 • Het isoleren van uw gebouw en van warmte- en koelleidingen
 • Het minder of gerichter ventileren van ruimtes
 • De energie-efficiëntie van uw koeling verbeteren
 • Installaties alleen inschakelen als het nodig is

Daarnaast heeft de RVO handige lijsten en tools met erkende energiebesparende maatregelen opgesteld, waaronder speciaal voor gebouwen. Hier vindt u ook meer tips over het verduurzamen van utiliteitsbouw en een handige energiebesparingsverkenner voor woningen.

Om deze maatregelen uit te voeren en de gewenste resultaten te behalen zijn bepaalde investeringen nodig. Voor financiële investeringen zijn vaak subsidies beschikbaar. Daarnaast is het van belang om de aandacht voor energiebesparing te vergroten onder uw personeel. Kortom: bereid u goed voor op de te nemen maatregelen houd ook daarna inzicht in uw energieverbruik.

Stap 3: zelf energie opwekken en opslaan

Wilt u een stap verder gaan dan alleen besparen op energie? Dan kunt u verder verduurzamen én winst realiseren door zelf energie op te wekken. Bijvoorbeeld zonne-energie. Met een investering in zonnepanelen kunt u dit relatief makkelijk zelf opwekken. En met een eigen batterij kunt u de opgewekte energie ook lokaal opslaan.

Hoe ver u kunt gaan in deze stap hangt sterk af van uw bedrijfspand, ligging en bedrijfsactiviteiten. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met een adviseur.

Download de factsheet

Raakt u de weg kwijt in alle verplichtingen en maatregelen? In onze factsheet Wettelijke Verplichtingen van Zakelijke Energiebesparing hebben we alles op een rij gezet.

Bezig met laden