Kapper V3

Hoe led de retailsector kan helpen

 

U heeft prachtige nieuwe producten ontvangen in uw winkel. U pakt ze uit, zet ze in de displays en de etalage of op de toonbank en bekijkt van een afstandje uw resultaat. Zag het er ook zo uit op de foto? Goede verlichting maakt een wereld van verschil in een winkel hoe de producten tot hun recht komen.

Van informatie naar optimalisatie

Weet u hoeveel stroom uw lampen verbruiken? Inzicht in uw energieverbruik is nodig om te kunnen beginnen met besparen. Eerder in onze blog bespraken we al over een energieregistratie- en bewakingssysteem dat energieverbruik monitort. Hier kunt u precies aflezen welk apparaat stroom verbruikt, hoe veel en wanneer. Zo’n systeem is voor de detailhandel en kantoren zelfs verplicht om te hebben.

Onderzoek vervolgens uw besparingsmogelijkheden. Dit doet u bijvoorbeeld door een energiescan te laten uitvoeren. Uit een energiescan volgt een overzicht met welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen en welke u binnen vijf jaar terugverdient heeft. Weet u welke energiebesparende maatregelen bij u kunnen worden uitgevoerd? En wat voor effect het installeren van led zal hebben op uw energieverbruik en kosten? Bepaal de impact van uw verduurzamingsslag voor een optimaal resultaat.

Alle wensen in één lichtplan

De functie van licht is duidelijk. Maar slechte verlichting kan een negatief effect hebben op uw werk. Een slecht verlichte winkel kan producten er onaantrekkelijk uit laten zien waardoor u omzet misloopt. Of waardoor uw horecagelegenheid minder gezellig oogt dan het is.

Op kantoor kan slechte verlichting zelfs zorgen voor fysieke klachten. Medewerkers veranderen telkens van houding omdat het te felle licht weerspiegelt in het computerscherm. Of het licht flikkert en veroorzaakt hoofdpijn. Ook de lichtkleur heeft invloed: medewerkers hebben vaak een voorkeur voor ‘warmer’ licht boven koel licht.

Een goed lichtplan is fundamenteel voor producten in een winkel, de sfeer in de horeca en de gezondheid van kantoormedewerkers.

De juiste ledverlichting kiezen

Nu u weet wat voor verlichting het beste bij uw situatie past is het belangrijk om te kiezen wat voor lampen u  wilt. Er zijn veel soorten ledlampen. Het aantal branduren en de constructie van de LED lampen kan sterk verschillen. U kunt goedkope ledlampen kopen en zelf installeren. Deze lampen gaan relatief kort mee en moeten na 5-7 jaar vervangen worden. Hier heeft u weer extra kosten aan. De ledlampen die TotalEnergies aanbiedt gaan lang mee en u heeft tot 15 jaar garantie. De levensduur kan oplopen tot wel 25-30 jaar, afhankelijk van het gebruik (100.000 branduren).

Terugverdienen van led

Heeft u uw keuze gemaakt en besloten om de ledverlichting te installeren? Na het vervangen van gloeilampen door led begint u direct met besparen op uw energieverbruik. De ledlampen verbruiken aanzienlijk minder stroom. U ziet dit maandelijks terug op uw energiefactuur: de kosten voor elektriciteit zijn gedaald. De investering die u heeft gedaan bij de aanschaf van de ledlampen en het laten installeren heeft u meestal binnen vijf jaar terugverdiend. Vanaf dat moment bespaart u geld ten opzichte van uw energiekosten nu. En omdat de lampen gemiddeld minimaal 10 jaar mee gaan, heeft u een decennium lang geen omkijken naar uw verlichting. U kunt zelfs nog een stap verder gaan en zonnepanelen laten plaatsen om (gedeeltelijk) de lampen van stroom te voorzien.

Een kleine investering binnen vijf jaar terugverdiend, een fijn lichtplan voor optimale werkomstandigheden en een bijdrage aan het klimaat. De omschakeling naar led is vrij eenvoudig en levert u veel op. Begin direct met besparen en vraag nu ledverlichting aan via TotalEnergies Power & Gas Nederland B.V.