Boaz Yahav Mgquvfakfcq Unsplash

Groen gekweekt: oranje paprika's

Podcast

 

Wat levert de energietransitie bedrijven op? En waar liepen zij tegenaan? TotalEnergies gaat langs bij ondernemers die de verduurzamingsslag al hebben gemaakt, met elke podcast-aflevering een andere sector aan bod.

In deze podcast van TotalEnergies Power & Gas Nederland B.V. gaat John van Schagen naar de kop van Noord-Holland. Naar Agriport langs de A7, om precies te zijn. Want daar doen ze iets bijzonders. Al 10 jaar maken zij flinke stappen in het verduurzamen van hun tuinbouwinstallaties. De agrarische sector is hier begonnen met geothermie: aardwarmte.

John is op bezoek bij Petra Barendse van Barendse DC. Het bedrijf kweekt oranje paprika’s, wel dertigduizend kilo per dag. De oranje paprika’s van Barendse DC worden groen gekweekt. Door de warmtekrachtkoppelingsinstallaties in Agriport, ook wel WKK’s genoemd, wordt alle duurzaam opgewekte energie efficiënt gebruikt:

    • warmte is nodig om de kas te verwarmen;
    • CO₂ is goed voor de groei van de plant;
    • elektriciteit voor de stroom voor eigen installaties of wordt verkocht aan het net.

 

CO₂ van de buren

De WKK’s draaiden volledig op aardgas. Niet de meest duurzame grondstof, dus ook hier werd iets op bedacht. In 2014 is Agriport naar de warmte van de aarde gaan boren. Dat heeft geresulteerd in putten van ruim 2 kilometer diep, die warm water naar boven halen en afgekoeld water terug de aarde in pompen.

Vanwege de enorme verduurzaming die hiermee in gang is gezet, kwam Barendse DC zelfs CO₂ tekort. De planten hebben dit echter nodig om te groeien. Energiecoöperatie Energie Combinatie Wieringermeer bood hiervoor een oplossing. Industriële bedrijven in de buurt stoten namelijk wél veel stikstof uit. Zo kan het probleem peer-to-peer worden opgelost.

Radboud Vorage van AgriProject begeleidt agrariërs die hun energievoorziening willen vergroenen. Hij legt uit waarom het juist voor de agrarische sector zo belangrijk is om te verduurzamen. Het is een populair onderwerp onder agrariërs. De prijs van energie stijgt en ook op de lange termijn zullen de bedrijven moeten blijven voorzien in energie.

Podcast Visual 1 Tekengebied 1

De agrarische energietransitie

Meer weten over de energietransitie in de agrarische sector? Lees er meer over in onze blogs, of schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Beluister de podcast