Landbouw Unsplash (1)

Energiebesparing in 3 stappen: van inzicht in verbruik naar maatregelen voor agrarische bedrijven

 

De agrarische sector is een belangrijke partij in het realiseren van de afspraken uit het Klimaatakkoord. Op het gebied van energie moeten veel bedrijven aan nieuwe wettelijke verplichtingen voldoen. Maar ook voor uw eigen bedrijfsresultaten is energiebesparing van belang. Hoe gaat u hiermee de slag? En wanneer voldoet u aan de verplichtingen?

Drie keer besparen in uw agrarische bedrijf

De kosten voor energie wordt steeds hoger. Dat komt voornamelijk door de stijgende energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE), en de kosten voor het aansluiten van wind- en zonneparken op het elektriciteitsnet. Energie besparen is daarom een groeiende prioriteit voor ieder bedrijf. Of het nu gaat om een boerderij of tuinderij: besparen op bijvoorbeeld verlichting en warmteverlies kan voor u een groot verschil maken. 

Met energiebesparing slaat u drie vliegen in één klap:

   1. U voldoet aan de wettelijke verplichtingen
   2. U boekt winst door de stijgende energiekosten zelf te verlagen
   3. U verlaagt uw CO2-uitstoot

 

Maar hoe pakt u dit aan in een landbouw of veehouderij? Ons advies: begin met inzicht krijgen in het energieverbruik van uw bedrijf. In stap 2 gaat u besparen op uw energieverbruik en kosten, en bij de derde stap kunt u zelf energie opwekken en opslaan.

Stap 1: inzicht in uw zakelijke energiekosten

Om te kunnen besparen moet u eerst weten hoeveel energie uw bedrijf in totaal verbruikt en welke factoren daarin het grootst zijn. Zijn er schuren of stallen waar veel warmte verloren gaat? Welke installaties verbruiken veel energie? Op deze manier komt u al snel te weten waar u kunt besparen, en welke maatregelen u daarvoor moet nemen.

Daarnaast moet u dit inzicht hebben om te voldoen aan de wettelijke informatieplicht. Dit houdt in dat u de overheid moet laten weten hoeveel energie u verbruikt, welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen en welke maatregelen u daadwerkelijk gaat uitvoeren.

Die informatieplicht bestaat in 3 varianten:

 1. De Energiescan is verplicht voor de kleinere bedrijven, met een verbruik vanaf 50.000 kWh stroom of 25.000 m3
 2. De EED-audit (European Energy Directive) is verplicht voor grotere bedrijven met meer dan 250 FTE of een omzet van 50 miljoen euro én een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro.
 3. Alle bedrijven zijn verplicht een energielabel te voeren.

 

Tip:

Wilt u zeker weten aan welke regels u moet voldoen? Gebruik dan de wetchecker energiebesparing van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Weet u niet zeker of uw gebouw al een energielabel heeft? Check dit dan via ep-online.nl.

De adviseurs van TotalEnergies Power & Gas Nederland B.V. helpen u graag om inzicht te krijgen in uw energieverbruik. Ook helpen we bij het nakomen van de wettelijke informatieplicht. Zo kunt u snel en gericht door naar de volgende stap: energie besparen.

Stap 2: Energiebesparende maatregelen voor de agrarische sector

Uit de Energiescan of EED-audit volgen gerichte maatregelen waarmee u energie kunt besparen. Maatregelen die binnen 5 jaar kunnen worden terugverdiend, moet u volgens de wet daadwerkelijk uitvoeren. Overige maatregelen mag u bewaren voor een natuurlijk moment, bijvoorbeeld een verbouwing.

Welke maatregelen verplicht zijn, verschilt per sector en per bedrijf. Een volledig overzicht hiervan vind je in de actuele erkende maatregelenlijst per bedrijfstak.

Concrete maatregelen

Uit de energiescans die TotalEnergies in 2019 uitvoerde blijkt dat veel agrarische bedrijven het nog lastig vinden om deze maatregelen toe te passen naar de normen van de RVO. Maatregelen die in de meeste stallen, schuren of kassen kunnen worden uitgevoerd zijn:

 1. Bestaande verlichting binnen én buiten vervangen door LED-verlichting
 2. Warmteverlies beperken door betere isolatie
 3. Het minder of gerichter ventileren van dierenverblijven
 4. Het minder of gerichter koelen van producten
 5. Het installeren van een energieregistratie- of energiebeheersysteem
 6. Installaties alleen inschakelen als het nodig is

 

Daarnaast heeft de RVO een handige lijst met erkende energiebesparende maatregelen opgesteld, ook speciaal voor de agrarische sector. Via de RVO vindt u ook meer tips voor specifieke agrarische sectoren, en voor de beperking van warmteverlies in uw gebouwen.

Om deze maatregelen uit te voeren en de gewenste resultaten te behalen, zijn investeringen nodig. Voor financiële investeringen zijn vaak subsidies beschikbaar. Daarnaast is het van belang om de aandacht voor energiebesparing te vergroten onder uw personeel. Kortom: bereid u goed voor op de te nemen maatregelen en houd ook na de uitvoering uw energieverbruik goed in de gaten.

Stap 3: zelf energie opwekken en opslaan

Wilt u een stap verder gaan dan alleen besparen op energie? Dan kunt u verder verduurzamen én winst realiseren door zelf energie op te wekken.

Zonne-energie is bijvoorbeeld een duurzame energiebron waar wij sterk in geloven. De energie die u met zonnepanelen zelf kunt opwekken, kunt u ook lokaal opslaan in een eigen batterij. Andere efficiënte technieken in de agrarische sector zijn bijvoorbeeld bio-energiebodemenergie en restwarmte.

Hoe ver u kunt gaan in deze stap hangt sterk af van het bedrijfstype, de ligging en uw bedrijfsactiviteiten. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met een adviseur.

Download de factsheet

Raakt u de weg kwijt in alle verplichtingen en maatregelen? In onze factsheet Wettelijke Verplichtingen van Zakelijke Energiebesparing hebben we alles op een rij gezet. Hierin vindt u informatie over de ingangsdata, voor wie de verplichtingen wel én niet gelden, en wat u concreet moet doen.

Bezig met laden