Matthew Henry Yetqklnhsui Unsplash

Einde daltarief oude meters: wat betekent dit voor u?

 

Heeft u nog geen slimme meter? Dan gaat er mogelijk iets voor u veranderen. Op 1 juli stoppen netbeheerders namelijk het signaal dat zorgt voor het schakelen tussen dag- en nachttarief bij niet-slimme meters. Oude meters kunnen dat niet meer overschakelen op het goedkopere daltarief. Hoe zit dit precies? En wat betekent het voor u? We leggen het uit. 

 

Dag- en nachttarief 

Het dag- en nachttarief – ook wel normaal- en daltarief  – is een klassiek begrip. Wie is er niet opgegroeid met het idee dat de wasmachine of vaatwasser ’s nachts aan moet, omdat de stroom dan goedkoper is? De verschillen in de kosten van dag- en nachtstroom zijn nu kleiner dan vroeger, maar het daltarief biedt nog steeds voordelen. Van die voordelen kunt u straks alleen nog gebruikmaken als u in het bezit bent van een slimme meter. Heeft u een oude meter? Dan betaalt u standaard het enkeltarief, ook tijdens de daluren. 

Toonfrequent-signaal 

Oude meters schakelen tussen het dag- en nachttarief met behulp van een toonfrequent-signaal (TF-signaal). Dit signaal wordt door de netbeheerders uitgezonden om aan te geven wanneer de verschillende tarieven ingaan. De techniek achter dit signaal is inmiddels flink verouderd en vervanging is duur. Omdat steeds meer huishoudens en bedrijven overgaan op slimme meters, kiezen de netbeheerders ervoor om het signaal te stoppen. Slimme meters hebben namelijk een ingebouwde klok, waardoor ze automatisch kunnen schakelen tussen verschillende tarieven. 

Man noteert meterstand

Voordelen slimme meter 

Slimme meters schakelen dus zelf, waardoor u met zo’n meter gebruik kunt blijven maken van het daltarief. Dat is goed nieuws, want slimme meters hebben sowieso veel voordelen: 

  • In de toekomst worden er waarschijnlijk vaker flexibele tarieven aangeboden, bijvoorbeeld wanneer elektriciteit erg goedkoop is. Slimme meters kunnen dan eenvoudig zelf naar nieuwe tarieven schakelen. 
  • De energiestanden worden op afstand afgelezen door de energieleverancier en netbeheerder. Die hoeft u zelf dus niet meer door te geven.  
  • Netbeheerders sporen dankzij slimme meters sneller storingen op en kunnen dankzij de informatie uit de meters efficiënter werken. Dat scheelt uiteindelijk in de kosten voor netbeheer. 
  • Heeft u plannen voor verduurzaming? Ook dan is een slimme meter handig. Deze houdt namelijk de teruglevering van onder andere zonnepanelen bij, waardoor u eenvoudiger doelen kunt stellen om zoveel mogelijk zelfopgewekte energie te gebruiken. 

 

Daltarief blijven gebruiken 

Wilt u blijven profiteren van het daltarief? Installeer dan voor 1 juli een slimme meter. Deze kunt u aanvragen bij uw netbeheerder.