Man Tablet Zonnepanelen Dak AS 274471289

Dit moet u weten voordat u zonnepanelen aanschaft

 

Wist u dat we meer zonne-energie opwekken dan ooit tevoren? In 2020 werd de grens van 10 gigawatt doorbroken, zoveel energie wordt in Nederland door de zon opgewekt. Vorig jaar werd er voor 3 gigawatt aan zonnepanelen geplaatst.

Voor ondernemers is het interessant om zelf energie op te wekken en te besparen op de energierekening. Overweegt u zelf zonnepanelen aan te schaffen? Lees dan eerst deze 7 weetjes over zonne-energie.

1. Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen

Een dak moet eerst door een dakinspecteur worden beoordeeld om vast te stellen waar de dakopbouw uit bestaat. Ook de draagkracht van het dak wordt berekend. En hoe het staat met de wind en of het veilig is om bij uw pand op hoogte te werken. Als de verwachte levensduur van het dak korter is dan die van de zonnepanelen, kan een negatief advies volgen en is uw huidige dak niet geschikt.

2. Warmer is niet altijd beter

Meer zonneschijn betekent meer energie-opwek. Of toch niet? Bij hogere temperaturen kunnen zonnepanelen oververhit raken en gaan ze juist minder stroom leveren. Daarom zijn er ‘zwetende zonnepanelen’ in ontwikkeling: door middel van vloeistof worden de panelen afgekoeld wanneer ze te warm worden. Een soort gel wordt achterop de platen gesmeerd die kou kan vasthouden en verspreiden over de panelen als het nodig is. De ideale temperatuur voor zonne-opwek is 25 graden. Maar op een warme zomerdag kan de temperatuur van een zonnepaneel wel oplopen tot 65 graden.

3. Hoe hoger de WP, hoe hoger de opwek

Het vermogen van wat een zonnepaneel mogelijk gaat opleveren wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Zonnepanelen worden steeds verbeterd en de maximale Wp gaat regelmatig omhoog dankzij nieuwe technieken. Met het Wp kunnen we berekenen hoeveel kWh elektriciteit jaarlijks kan worden opgewekt in de ideale zonnige situatie. De berekening is: 0,85 x aantal Wp.

Hoe hoger de Wattpiek, hoe minder zonnepanelen u nodig heeft. Dit kan van pas komen als er beperkt ruimte is op het dak of uw dak minder geschikt is. Gaat u voor maximaal rendement? Een hoger Wp zorgt voor een hogere opbrengst, maar zijn ook duurder.

4. De panelen hebben onderhoud nodig

Zonnepanelen worden blootgesteld aan de elementen van de natuur. Onderhoud ze dus ook net als uw woning. Het meeste vuil en stof spoelt wel weg met een Hollandse plensbui, maar hardnekkig vuil zoals vogelpoep, uitstoot van de snelweg, fabriek of akker blokkeren de zonnestralen volledig. Hierdoor gaat uw rendement omlaag.

Laat uw zonnepanelen professioneel reinigen of als u zelf veilig het dak op kunt, reinig de panelen met een zachte doek, ontkalkt water en speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen. De beste tijd om dit te doen is in april, vlak voor ze het meeste rendement opleveren in de zomer.

5. Zonnepanelen verdienen zichzelf bijna altijd terug

Goede zonnepanelen gaan tot wel 25 jaar mee. Gemiddeld is de investering in zonnepanelen terugverdiend in 6 tot 8 jaar, afhankelijk van de zonuren en de kwaliteit van de panelen. De zonnepaneelmerken verschillen onderling in kwaliteit. Dat is te meten aan de afname van prestatie en ligt tussen de 0,5 en 2% per jaar. Nieuwe zonnepanelen verschillen nog weinig van elkaar in kwaliteit. 

6. De overheid heeft subsidies beschikbaar

Voor zakelijk gebruik van zonnepanelen kunt u bovendien nog subsidie aanvragen. Sinds begin 2021 kunt u weer de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen. Lees ook onze blog over de mogelijke subsidies en belastingvoordelen.

7. Met zonnepanelen kunt u geld verdienen

Tot 2023 kunt u gebruik maken van de salderingsregeling. Dit houdt in dat alle elektriciteit die u opwekt en zelf niet verbruikt, terug wordt geleverd aan het energienet. Nu geldt nog dat u evenveel geld daarvoor krijgt als dat het u kost, dus 100% van de kostprijs . Vanaf 2023 vermindert dat elk jaar met 9% totdat u in 2031 niets meer kunt salderen. Het is dan slim om uw eigen opgewekte energie op te slaan voor later.

Ook interessant voor u