Podcast Visuals Unipro Tekengebied 1

De groenste fabriek van Nederland

Podcast

Waar lopen bedrijven tegenaan tijdens hun energietransitie? En wat levert het hen op? In de podcast Koplopers in zakelijke energie gaat John van Schagen (BNR) langs bij ondernemers die de verduurzamingsslag al hebben gemaakt. Elke aflevering komt een andere sector aan bod, met deze aflevering: de industriële sector.

In Haaksbergen staat een iconisch pand. In 2014 feestelijk geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima. Je zou het niet zeggen, maar het is een fabriek. De groenste fabriek van Nederland nog wel, want het pand heeft géén gasaansluiting.

Alternatief voor gas

Uzin Utz produceert vloerbedekkingslijmen en gietvloeren. Een industrieel proces waar over het algemeen weinig flair bij komt kijken. Maar in het geval van het pand in Haaksbergen is er alles aan gedaan om dat beeld tegen te gaan. Vier pelletkachels leveren de warmte voor het productieproces en worden op hout gestookt. Maar is dat eigenlijk wel milieuvriendelijk? Bert Jan Zwiers, de facilitair manager, vertelt het in de podcast.

Voorloper op de benchmark

Het benchmarkonderzoek van TotalEnergies Power & Gas Nederland B.V. begin 2020 wees uit dat de industriële sector nog grote stappen te maken heeft in de energietransitie. De uitvoering blijft achter op de wil om te verduurzamen en met de wettelijke verplichtingen en klimaatdoelstellingen is het belangrijk dat de sector hier mee aan de slag gaat. Dat geldt niet voor Uzin Utz, zij lopen wat dat betreft voorop. In de podcast is te horen hoe ze dat is gelukt.

Gemengde belangen

Rick van Manen, oprichter Enerpro, adviseert bedrijven over verduurzaming in en om hun bedrijf. Hij ziet de worsteling van industriële bedrijven met verduurzamen en geeft een aantal handige tips. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er gemengde belangen zijn van de huurder en de verhuurder van een pand. Toch levert verduurzaming beide partijen iets op.

Van inzicht naar innovatie

De basis, geeft Rick aan, is meten. Meten is weten. Inzicht in het energieverbruik is het startpunt en geeft al snel aan waar kansen blijven liggen. Lees in deze blog hoe u inzicht in uw energieverbruik krijgt.

Stap 2 is energie besparen. Een simpele maar effectieve aanpassing is bijvoorbeeld het vervangen van uw lampen door led. Dit maakt al een groot verschil in uw energieverbruik en kosten.

Alternatieven voor gas kunnen per branche en zelfs per bedrijf verschillen. In de podcast worden bakkerijen genoemd als specifiek voorbeeld met een aparte energiebehoefte en wordt uigelegd hoe warmte gebruikt kan worden om te verkoelen.

Blik op de horizon

Tot slot nog een tip en advies van Enerpro: “denk aan de toekomst.” Beluister de podcast om te horen hoe Uzin Utz met hun blik op de horizon dit duurzame project kon afronden.

Beluister de podcast

Beluister de podcast over Amphia Ziekenhuis Breda.