Groen Kantoor Unsplash

Deze subsidies en fiscale regelingen helpen bij het verduurzamen van uw pand

 

Of het nu om winkels, woningen of volledige kantoorpanden gaat: verduurzaming vraagt om investeringen. Om dit te stimuleren bestaan er verschillende subsidies en fiscale voordelen. Wij zetten de mogelijkheden voor de sector gebouwbeheer en retail op een rij.

Subsidies voor energiebesparing en verduurzaming

1. Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++)

De Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) is bedoeld voor bedrijven die op grote schaal hernieuwbare energie produceren. Er zijn 6 categorieën waarvoor deze subsidie beschikbaar is:

  • Zon
  • Geothermie
  • Biomassa
  • Water
  • Wind op zee
  • Wind op land, meer en waterkering

Heeft u bijvoorbeeld een pand in beheer met een groot dakoppervlak? Dan kan het interessant zijn om hier zonnepanelen te plaatsen. De SDE++ subsidie vraagt u aan via RVO.nl.

Let op: Pas na het voorjaar van 2020 wordt de huidige regeling (de SDE+) verbreed naar de SDE++.

2. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Gaat u warmtepompen of zonneboilers aanschaffen voor zakelijk gebruik? Dan kunt u de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen via het eLoket van de RVO.

3. Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

De DEI+ subsidie heeft verschillende varianten. Deze subsidie kunt u aanvragen als u wilt investeren in:

  • Aardgasloze woningen, wijken en gebouwen in 2020 (alleen of in samenwerking met de leverancier van een innovatie)
  • Circulaire economie
  • Innoverende CO₂-reductie industrie

Ook deze subsidie vraagt u aan via de RVO.

4. Subsidie Topsector Energie

Werkt u aan een innovatief nieuw plan om duurzame energie op te wekken? Misschien komt u dan in aanmerking voor een subsidie vanuit de Topsector Energie. Op de website over de Topsector Energie vindt u meer over deze regeling.

5. Gemeentelijke en provinciale subsidies

Uw provincie of gemeente heeft lokale subsidies en regelingen beschikbaar voor verduurzaming en energiebesparing, in aanvulling op landelijke regelingen. Vraag ernaar bij uw lokale subsidieloket.

 

Fiscale regelingen voor energiebesparing en verduurzaming

1. Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeert uw bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie? Met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) mag u 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

2. Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt u voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken. U profiteert van een investeringsaftrek bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Uw voordeel kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag.

3. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven om een liquiditeit- of rentevoordeel te behalen. Van de Vamil mag u namelijk afschrijven op een tijdstip dat u zelf bepaalt.

4. Regeling Verlaagd Tarief / PostCodeRoos-regeling

Heeft u een pand in beheer dat onderdeel is van een energiecoöperatie? Dan kunt u (als kleiner bedrijf) gebruik maken van de Regeling Verlaagd Tarief. Hiermee heeft u recht op een verlaging van het energiebelastingtarief (tot een verbruik van maximaal 10.000 kWh per jaar).

Subsidie- en financieringswijzer

Bovenstaande regelingen zijn slechts een greep uit de vele regelingen waar u binnen de sector gebouwbeheer en retail gebruik van kunt maken. Zoekt u een compleet overzicht, specifiek voor uw sector en bedrijfsgrootte? Gebruik dan RVO’s Subsidie- en financieringswijzer.