Gebouwbeheer Unsplash

6 vragen en antwoorden over isolatie

 

Wanneer we binnen de verwarming aanzetten en de energierekening zien stijgen, wilt u natuurlijk alles uit uw gestookte warmte halen. Verspilling van warmte is zonde én kost geld. Houd de warmte daarom zo lang mogelijk vast door uw gebouw goed te isoleren. In deze blog beantwoorden we 6 vragen over isolatie: Wat is het? Wat kunt u allemaal isoleren en ontvangt u er subsidie voor? Lees de antwoorden in deze blog.

Wat is isolatie?

Isoleren is het afschermen van invloeden van buitenaf. Goede isolatie houdt ons warm of juist koel. Bij gebouwen gebeurt dit door extra lagen aan te brengen aan de gevel, vloeren, plafonds en zelfs de leidingen. In de winter zorgt goede isolatie ervoor dat u met weinig energiebronnen uw gebouw verwarmt. In de zomer zorgt het er juist voor dat de warmte buiten blijft en het binnen lekker koel is. Hierdoor hoeft u minder energie te gebruiken en bespaart u op energiekosten.

Isolatiemateriaal is er in verschillende soorten, het kan worden ingespoten in muren en vloeren, er kan flexibele folie aangebracht worden of in platen worden aangebracht. Het inspuiten van PUR leent zich goed voor moeilijke bereikbare plekken, isolatieplaten zoals glaswol zijn ideaal voor het isoleren van grote oppervlakken.

Hoe brandveilig is isolatiemateriaal?

Vanuit de overheid zijn er wettelijke eisen gesteld aan de brandveiligheid van isolatiematerialen. Deze zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en in Europese regels. Het ene materiaal is brandveiliger dan het andere, maar elk materiaal op de markt moet voldoen aan minimale eisen. Isolatiemateriaal wordt bijvoorbeeld getest op bij welke temperatuur het brandt, de rookontwikkeling en of de materialen geen giftige stoffen uitstoten bij hoge temperaturen die kunnen ontploffen.

Helpt de isolatie van buizen?

Het inpakken van uw leidingen met buisisolatie gaat u een hoop schelen in stookkosten. Het voorkomt namelijk dat daar waar de leidingen langslopen warmte wordt afgegeven. Door de leidingen te isoleren is de gewenste temperatuur eerder bereikt in de ruimte die u wilt verwarmen. Dit hoeft alleen in ruimtes waar de buizen langslopen die onverwarmd zijn.

Is er ook isolerend glas?

Ook glas kan isolerend werken. Dubbel glas als HR++ of zelfs driedubbel HR+++ glas houdt de gestookte warmte binnen. Door een isolerende metaallaag tussen de glasplaten wordt de warmte van de zon weerspiegeld en blijft de warmte van de zon buiten. Voor grote glaspartijen in een pand kan zonwerend glas dat effect nog versterken. Zo houd je binnen controle over de temperatuur.

Is er subsidie beschikbaar voor isolatie?

Ja! Isolatie voor bestaande constructies staat op de lijst van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Als uw isolatiewaarde sterk verbetert kunt u een EIA-aanvraag indienen en ontvangt u maximaal €30,- per vierkante meter te isoleren oppervlak.