Energie besparen vakantie

5 tips om energie te besparen tijdens de vakantie

 

De vrije dagen zijn ingepland en het werk mag even blijven liggen: het is weer vakantietijd. Gaat u een paar dagen weg? Grote kans dat u de stekkers uit het stopcontact trekt voor u vertrekt. Maar hoe laat u uw bedrijf achter als u met vakantie gaat? Met deze tips voorkomt u sluipverbruik en bespaart u energie tijdens de zomervakantie.

1. Gebruik een schakelaar

Gebruikt uw bedrijf halogeenlampen? In dat geval kan de transformator nog steeds stroom verbruiken, ook als de lampen uitstaan. U lost dit makkelijk op door een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact te plaatsen. Een nog betere oplossing is om over te gaan op ledverlichting. Daarmee verbruikt u standaard veel minder energie.

2. Controleer stopcontacten

Deze tip wordt vaak thuis gebruikt, maar wordt op kantoor nog regelmatig vergeten. Gaan werknemers met een vaste werkplek een tijd op vakantie? Controleer of alle stekkers uit de stopcontacten zijn gehaald. Apparaten met veel elektronica zoals computers en televisies kunnen namelijk ook stroom verbruiken wanneer deze uit staan. Door de stekkers uit het stopcontact te halen, bespaart u binnen no-time op de energierekening!

3. Schakel apparaten uit

 Het spreekt voor zich, maar zorg dat werknemers apparaten niet op de standby-stand laten staan. Beeldschermen die op standby blijven staan kunnen op den duur namelijk behoorlijk bijdragen aan de energierekening. Denk bij het uitschakelen van apparatuur ook aan andere apparaten. Is iedereen voor een bepaalde periode weg? Leeg dan bijvoorbeeld de koelkast en zorg dat deze wordt uitgeschakeld. Meteen een mooi moment om de koelkast schoon te maken!

4. Gebruik stekkerdozen met een aan/uit-knop

Staan er veel apparaten bij elkaar? Overweeg dan eens stekkerdozen met een aan/uit-knop. Met één druk op die knop schakelt u meerdere apparaten tegelijkertijd uit. Dat is fijn tijdens de vakantie, maar óók aan het einde van de dag.

5. Installeer sensoren

Het overkomt ieder bedrijf weleens: iemand vergeet het licht uit te doen en vervolgens staat het licht de hele nacht onnodig aan. Extra vervelend als dat tijdens een vakantie gebeurt. Gelukkig is er een simpele oplossing. Installeer sensoren, vooral op plekken waar mensen minder regelmatig komen zoals het toilet of de hal. Zo voorkomt u dat het licht onnodig brandt tijdens de vakantie.

Altijd energie besparen

Met deze tips bespaart u gegarandeerd energie tijdens de vakantie. Maar ook daarna. Een paar kleine aanpassingen kunnen er namelijk al voor zorgen dat u fors bespaart op de energierekening. Bovendien draagt u bij aan een duurzamer klimaat.

Energie besparen vakantie