Total Nr 19 111041 Windmolens

Highlights Webinar Slimmer Energie Inkopen

Wat doet het vastgelopen vrachtschip in het Suezkanaal met de olieprijs? En hoe hebben de energieprijzen zich het afgelopen jaar ontwikkeld, gezien het coronavirus en het weer? Ton en Jan Willem legden het uit en gaven antwoord op deze vragen in het webinar Slimmer Energie Inkopen. Hierin kwam het volgende aan bod:

In het nieuws

De energieprijzen hebben zich de afgelopen tijd weer goed hersteld. Dat komt onder andere door het vooruitzicht dat deze zomer een groot gedeelte van de Europese bevolking gevaccineerd is. Ook de verwachting dat een flink gedeelte van de maatregelen deze zomer opgeheven wordt, speelt een rol.

Verder steeg de prijs van een vat olie met bijna vijf dollar vanwege een vastgelopen goederenschip in het Suezkanaal. Door dit kanaal gaan jaarlijks veel schepen met vloeibaar gas en olie. Het schip blokkeerde meer dan 200 schepen, wat een stijging van de olieprijs op korte termijn veroorzaakte.

Energieprijzen

De prijzen komen uit een historisch dieptepunt door het overschotaanbod tijdens het begin van de coronacrisis. Door het weer en onzekerheid over het toekomstige aanbod is nu een stijging te zien in de gasprijs. De lage temperaturen begin februari hadden weinig invloed op de gasprijs, maar de hoge temperaturen juist wel. De gasprijs wordt ook beïnvloed door de olieprijs.

De stroomprijzen zijn nog harder geraakt door de coronacrisis dan de gasprijzen. De afgelopen maanden was de CO2-prijs de belangrijkste aanjager voor de prijsstijging.

De olieprijs stijgt sinds begin 2021 weer. Dit komt onder andere doordat de OPEC+ besloot om de olieproductie te verlagen en de verwachting dat de wereld weer terug zal gaan naar de situatie van voor de coronacrisis.

Nieuwe records voor CO2-prijzen

De CO2-prijs bereikte dit jaar nieuwe records. Dit komt door het beleid: de Europese Commissie wil de uitstoot van CO2 verder beperken en verhoogt de prijs van CO2-emissierechten. De CO2-prijs heeft weer invloed op de energieprijs.

Vooruitblik

Er blijft onzekerheid voor 2021 wat betreft de coronacrisis. Maar de energietransitie ligt niet stil en met het vormen van het nieuwe kabinet liggen er weer nieuwe verduurzamingsplannen klaar. De grootste partijen zijn voor wind op zee en het verder stimuleren van zonne-energie. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de energiemarkt? Meld u aan voor ons Daily Energy Report.

Webinar terugkijken

Het webinar gemist, maar wel op zoek naar handige manieren om energie in te kopen? Kijk het webinar eenvoudig terug. We vertellen u meer over de inkoop van energie en de laatste ontwikkelingen op energiegebied.