Miljoenennota

Miljoenennota: klimaat- en energieplannen voor 2022


Het kabinet is demissionair. Toch presenteerde het de begrotingsplannen voor 2022 in een ietwat uitgeklede Miljoenennota. Investeren in duurzaamheid om klimaatproblemen tegen te gaan, is een van de speerpunten. Daar trekt het demissionair kabinet maar liefst 6,8 miljard extra voor uit. Kunt u in 2022 voordeliger verduurzamen met subsidies? Wij zetten de belangrijkste subsidies en investeringen voor bedrijven op een rij, en geven u graag advies.

Verruiming van SDE++

Met een investering van zo’n drie miljard, is het verruimen van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) de grootste uitgavenpost. Bedrijven die hernieuwbare, duurzame energie produceren òf technieken toepassen voor CO2-reductie, komen hiervoor in aanspraak. Bovendien profiteren MKB-ondernemers die investeren in milieuvriendelijke technieken van belastingvoordelen.

Subsidies voor elektrische auto’s

Het moet voor bedrijven én particulieren voordeliger worden om elektrische auto’s aan te schaffen of te leasen. Om dit te bevorderen, komt het kabinet met 600 miljoen extra subsidie. Particulieren vragen de subsidie aan met de SEPP-regeling en voor zakelijk gebruik met de SEBA-regeling.

 

Elektrisch laden miljoenennota

Zakelijk EV laden met TotalEnergies kan voor uw bedrijf interessant zijn. Tegenwoordig laadt namelijk 40% van EV rijders hun auto op het werk. Of u nou uw medewerkers van een elektrische auto voorziet, of zij hun eigen elektrische auto aanschaffen: wij helpen u graag met de zoektocht naar een passende laadoplossing. Advies nodig? Neem contact op met onze experts.

Meer over elektrisch laden

Energie-infrastructuur van de toekomst

Waterstof is een belangrijke schakel in de energietransitie. De energiedrager kan dienen als oplossing voor schone mobiliteit, maar ook als opslagmiddel voor de overschotten van zonne- en windenergie. Momenteel investeert TotalEnergies daarom volop in het beschikbaar en betaalbaar maken van waterstof. Hoe? Lees er hier meer over.

Ook het kabinet ziet de mogelijkheden met waterstof. Daarom trekt het geld uit ter ondersteuning van een infrastructuur om waterstof te transporteren tussen industriële clusters, het zogeheten ‘waterstofbackbone’. Het doel van het project is om via het bestaande gasleidingnetwerk ook waterstof te vervoeren. Zo vervangen de industrieën op termijn gemakkelijker aardgas voor waterstof. Niet alleen investeert het kabinet in deze ‘ruggengraat’, maar ook in de productie van vier waterstofopslaglocaties.